Power Mac G4 Cube… u Srbiji :)

Mnogo godina nakon što sam u jednom od časopisa prvi put video ovu sjajnu spravu, konačno je došla u moje vlasništvo. I kupio sam je sasvim slučajno: na Limundu. 🙂

Najpre da napišem nekoliko reči o kakvom se to sjajnom komadu tehnike radi. Apple je 2000. godine odlučio da izbaci manju verziju njihovih tadašnjih računara baziranih na PowerPC G4 procesorima od 450 i 500 Mhz. U to vreme, ovi procesori su rasturali konkurenciju u brzini rada, posebno u kombinaciji sa operativnim sistemom koji je za baš za njih i optimizovan. Apple je uspeo da u veoma malo kućište od akrilnog stakla spakuje hardver koji je mogao da zadvolji i zahtevnije korisnike. A dizajn… Jony Ive je uradio nešto što će zauvek ostati upamćeno kao jedan od najlepših Apple proizvoda.

Nažalost, Cube nikada nije dostigao cifre u prodaji kojima se Apple nadao. U osnovnoj konfiguraciji nije dolazio monitor, što je neke od kupaca možda usmeravalo na iMac a i ostali računari iz te linije su bili više nego dobri. Mnogi kupci nisu hteli da eksperimentišu sa nečim u ovoj meri avangardnim.

Pogledajte nekoliko mojih i nekoliko Apple zvaničnih fotografija iz tog vremena:

Kako sam došao do Cube-a? 🙂

Dok sam sa kumom preuzimao Power Mac G5 koji je našao na oglasima, shvatimo da je prodavac istinski ljubitelj i poznavalac Apple proizvoda. U razgovoru sa čovekom (kog ovim putem zaista pozdravljam, ako ikada ovo pročita) dobijemo informaciju da se Cube nalazi na aukciji na Limundu i to sa originalnim Harman Kardon zvučnicima! On već ima jedan i nije mu interesantna kupovina, a ovako nešto se zaista retko pojavi kod nas u prodaji. Nažalost, ili na moju sreću, u tom trenutku nije bilo mnogo zainteresovanih da licitiraju za G4 i uspeo sam da ga kupim za nešto manje od 50 evra. Miša (Apple Pro Mouse) i monitor (17-inch Apple Studio Display) sam našao narednih dana jureći razne forume i oglasnike i konačno kompletirao sve kako je Apple to zamislio još 2001. godine. To je godina kada se pojavio navedeni monitor, a godinu ranije je u prodaju pušten Cube.

Cube nema ventilatore i da doživljaj ne kvari hard disk koji se vrti, bio bi potpuno bešuman. Ko se seća računara iz tog perioda zna koliko su ventilatori bili bučni, tako da je buka od hard diska nešto što se smatralo gotovo nečujnim. Da je samo postojao SSD u to vreme… 🙂

Kada sam preuzeo Cube na njemu je još uvek bio instaliran Mac OS 9 i deluje mi da on nije ni dobio upgrade koji je već 2001. bio moguć, odnosno Mac OS X. To je prvi put da sam imao dodira sa tim, već zastarelim, operativnim sistemom i zaista sam se oduševio. Iako je dizajn nešto što je Apple odavno unapredio, brzina i jednostavnost korišćenja su sjajni. Sve aplikacije se pokreću iz dock-a i veoma je lako pristupiti podešavanjima sistema.

U narednom periodu pokušaću da snimim kako ova mašina radi i da opišem detaljnije neke utiske. Za sada sam fasciniran lepotom, slikom i uglovima gledanja ovog sjajnog monitora, tehničkim rešenjima unutar samog kućišta, načina na koji monitor iz njega dobija struju, kvalitetom zvuka iz malecnih zvučnika…

Fotografija koju sam okačio nije reprezentativna jer još uvek nemam gde da držim ovu mašinu kako zaslužuje, a ni dovoljno vremena da je očistim od prašine. Ipak, uradiću to prvom prilikom. I to sa zadovoljstvom.

Malo je reći da mi se ostvario san nakon više od 15. godina. 🙂 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *